Tuesday, 18 December 2012

Posted by Awan Hijau |
Assalamuailaikum wbt

Ok semua pada post untuk kali ni Awan nak berkongsi dengan anda semua perihal sebuah band boy dari Korea Selatan iaitu Big Bang. Secara zahirnya Awan ni tak adalah fanatik sangat dengan K-pop tau band-band mahupon group-group ni semua tapi sekadar layan suka-suka tu bolehlah. Tapi kenapa Big Bang kan, kenapa tidak Super Junior, 2PM atau 4AM. Sebenarnya kalau ikutkan Awan pon kurang suka dengan Big Bang ni pada awalnya sebab tengok kepada setiap anggota tak nampak maskulin macam 2PM tambahan lagi mereka tak bnyak mengetengahkan  teknik tarian yang hebat-hebat tetapi selepas mendegarkan lagu-lagu mereka...perghhh layan habisss, terutama sekali T.O.P (yang paling kanan, rambut hijau dalam gambar tuuh) vokal dia memang jantan habis lahh..hhakk. Lagu pertama yang Awan dengar dari group ni adalah "Bad Boy" perhhh layann...lepas tuu dengar lak "Monster", "Blue" & "Fantastic Baby" boleh dikatakan lagu diorang ni semua mantopppp!!! 

Ni sedikit biodata tentang ahli-ahli anggota group ni,  :

G-dragon
(no 1 dari kiri)Nama Asli: Kwon Ji-yong
Tarikh Lahir: 18th August 1988
Pendidikan: Seoul Korean Traditional Arts Middle & High School
Posisi: Leader/ Rapper/Composer
Debut: DaeHanMinGook Hip Hop Flex (2001)
Trivia: Dia punya tatu di tangan bagian dalam. Nama G-dragon diambil dari nama aslinya Ji yang berbunyi seperti huruf G dalam bahasa English dan Dragon diambil dari namanya “Yong” yang berarti naga.

Taeyang
(no 3 dari kiri)Nama Asli: Dong Young Bae
Tarikh Lahir: 18th May 1988
Pendidikan: Daejin University in Theater & Film (starting in 2008)
Posisi: Vocalist
Debut: YG Family 2nd Album (2002)
Trivia: Dia mendapatkan ciuman pertamanya di video klip My Girl !

T.O.P/TEMPO
(paling kanan)Nama Asli: Choi Seung Hyun
Tarikh Lahir: 4 November 1987
Pendidikan: Seoul Art College (Majoring in Musical) Dangook University in Theater & Film (2008)
Posisi: Rapper/Beat boxer
Debut: In Big Bang
Trivia: Nama T.O.P diberikan oleh SE7EN yang merupakan seniornya di YG entertainment, dia juga seorang MC di acara Music Core dan seorang aktor yang berperan dalam  film drama I Am Sam.

Daesung
(no4 dari kiri)Nama Asli: Kang Dae Sung
Tarikh lahir: 26th April 1989
Pendidikan: Kyeong In High School
Posisi: Vocalist
Debut: di Big Bang
Trivia: Dia terobsesi pada karakter kartun Doraemon.

Seung-ri/Victory/Vi
(no 2 dari kiri)
Nama Asli: Lee Seung Hyun
Tarikh lahir: 12th December 1990
Pendidikan: Dia berhenti sekolah untuk mengejar karirnya dalam Big Bang
Posisi: Vocalist
Debut: di Big Bang
Trivia: Dia dikatakan pernah ingin menyertai satu group lain tetapi ditolak kerana vokal yang kurang mantap namun telah di terima masuk oleh YG entertainment dan diserap masuk sebagai anggota Big Bang kerana kelincahan beliau menari.


Dan dibawah ni Awan telah sediakan beberapa karya Big Bang yang meletopp (ada banyak lagi tapi malas nak upload bnyak-banyak) apa-apa pon layannnn... ^_^



1. Title :Fantastic Baby

2. Title : Bad Boy



3. Title : Blue


4. Title : Monster

<do rate and comments...wink3x  ^_^>
Reactions:

0 comments:

Post a Comment